Ting å gjøre i Oslo

Oslo er både hovedstad og storby, men samtidig også en svært liten og intim by for mange turister som kommer på besøk. For Oslos innbyggere kan byen fremstå som en asfaltjungel, men sammenlignet med Tokyo eller New York er Oslo selvfølgelig mest som en liten sjarmerende landsby å regne.

Ekte norske opplevelser

Det kan høres ut som en klisjé å anbefale turister i Oslo å besøke Slottet, Stortinget og Karl Johan. Samtidig er det disse store landemerkene som kanskje mest av alt symboliserer Oslo, og det som fremstår som vanlig og traust for en nordmann kan være svært eksotisk for en turist.

En annen klassisk opplevelse er Vigelandsparken, som byr på en kombinasjon av friluft og kultur. I tillegg finnes det selvfølgelig en rekke andre typisk norske bygg og områder i Oslo, alt fra Nasjonalteateret til området langs Akerselva.

For turister finnes det også bussturer av samme type som du finner i de aller fleste europeiske storbyer, der du for en fast pris kan reise rundt byen og hoppe av og på der du vil se nærmere på noe. Dette kan faktisk være en bra start for den som vil få en rask oversikt over byen, uten å planlegge mye selv.

Kunst og kultur

I nyere tid er det spesielt Operaen som har blitt et symbol for Oslo, men da i form av det dramatiske byggets silhuett mot vannspeilet i havnen. Det er kanskje noe selvmotsigende at en stor majoritet av de som besøker bygget aldri kommer til å besøke en operaforestilling, men samtidig gir det moderne bygget noe til hele byen.

Det skjer som kjent mye innenfor kunstmiljøet i Oslo, med flytting av både Munch-museet og Nasjonalgalleriet. Derfor er noe av det aller viktigste en turist kan gjøre, å sjekke at museet som står på planen virkelig er åpent med de utstillinger som forventes. Forhåpentligvis vil dette roe seg om noen år, men per nå er det viktig å være forberedt.

Turister som vil oppleve konserter og andre forestillinger, finner et rikt utvalg i Oslo. Nå er det kanskje ikke det de fleste turister besøker Oslo for, men i sammenheng med store festivaler og andre arrangementer kan det være en del turister som kombinerer konsertopplevelsen med en Oslo-ferie.

Opplevelser i friluft

Oslo er kjent for nærheten til naturen, og det å ha marka bare en kort trikketur unna er unikt. Selve konseptet med å ha en markagrense som begrenser byens utvidelse, er også noe som mange turister kanskje har vanskelig for å forstå. Hva som bør være på programmet er selvfølgelig svært vær-avhengig, men uansett sesong er det mulig å finne på noe utendørs i Oslo.

Om sommeren finnes det nå bademuligheter i selve byen, både på Sørenga og Tjuvholmen. For den som vil oppleve litt mer av norsk natur, er nærheten til øyene i Oslofjorden også noe som mange turister drar nytte av.

Om vinteren kan Oslo selvfølgelig by på en rekke vintersport-aktiviteter. Det er mange turister som forbinder Norge og Oslo med snø og vinter, og de blir ikke skuffet. Uansett om det handler om et besøk til Holmenkollen eller en tur på ski rundt Sognsvann, er nærheten til naturen om vinteren også fantastisk. Det er ikke så mange hovedsteder i verden hvor det er helt normalt å se folk med ski på sentralstasjonen.

Det er den besøkende som bestemmer

Det finnes like mange opplevelser av Oslo som det finnes besøkende. For noen er det kanskje området rundt Barcode, kombinert med et besøk på Maeemo, som er det sanne Oslo. For andre er det Holmenkollen og tradisjonell norsk mat. Det finnes også de som bare vil ha opplevelsen av å være i en hovedstad der det er trær i hver gate, lave bygninger og et relativt rolig tempo.

Alle disse opplevelsene er autentiske i sin egen rett, og som turist i Oslo gjelder det å finne sine egne aktiviteter og opplevelser. Det gjelder for så vidt også for de som bor fast i Oslo, det kan være verdt å prøve seg som turist i egen by. Det finnes helt enkelt ingen fasitsvar, men mange muligheter.