Når på året er det best å besøke Norge?

Mange steder rundt om i verden finnes det helt klart definerte sesonger, som turister enten bør unngå eller foretrekke. Noen steder kan det handle om vær, med regntider eller ekstrem varme. Andre steder kan det handle om sesonger, der prisene kanskje varierer ekstremt eller du risikerer å stå i eviglange køer.

For en enkelt by kan det være overkommelig å gi noen anbefalinger, og for hele land kan det noen ganger være forbehold rundt klima som gjelder hele landet. Men for et så langstrakt land som Norge, er det i det hele tatt mulig å finne noen tid på året som er mest riktig for et besøk?

Hva skal du gjøre, og hvor skal du gjøre det?

Det er vel mulig å med en gang konstatere at det ikke finnes noe råd som gjelder alle. Hvis du vil oppleve vintersport i Norge, da må du reise om vinteren. Vil du få med deg Oslo eller andre deler av landet i sommerversjon, må du selvfølgelig reise om sommeren.

Dessuten er Norge et langt og stort land, med store variasjoner fra område til område. Dette kan gi utslag i alt fra hvilke attraksjoner, naturlige og menneskeskapte, som er tilgjengelige, til priser og flyruter.

Prisvariasjoner gjennom året

Det finnes ulike sesonger gjennom året som påvirker prisene både for transport og overnatting, men det er vanskelig å peke ut noen felles topp og bunn. Selvfølgelig vil det for eksempel i vintersportområdene være mye dyrere i sesongen, men samtidig er det vanskelig å oppleve snø om sommeren.

I de store byene kan det være vel så viktig å følge med på helt lokale prisvariasjoner, som for eksempel i forbindelse med messer eller møter. Det samme gjelder for flyprisene, spesielt for turister som kanskje bytter fly og bare reiser en kort siste strekning til Oslo vil det være små variasjoner gjennom året.

Oppleve Norge når det ikke er noen andre turister

Norge har etablert seg som turistland, og det er vanskelig å oppleve de store attraksjonene uten å dele de med andre turister. Samtidig finnes det selvfølgelig mellomsesonger, og som i mange andre land er det spesielt våren og høsten hvor det er færre turister også i Norge. Etter sommerens innrykk av turister som kommer med cruisebåter, blir det noe roligere en periode før vintersportturistene kommer på plass. Det samme gjelder om våren, da det kan være en liten overgangsperiode etter at den beste snøen har smeltet bort.

Det er en litt større risiko for ustabilt vær i disse periodene, naturlig nok. Samtidig er det kanskje ikke så mange som reiser til Norge for å oppleve strålende solskinn og tredve plussgrader, så det trenger ikke å være en stopper.

Et annet tips er selvfølgelig å unngå felles- og skoleferier. I den forbindelse kan det være greit å huske på forskjellene mellom spesielt sommerferier i ulike europeiske land. I de skandinaviske landene er det ofte i juli at de aller fleste tar en hoveddel av ferien sin, samtidig som det er juli og august som gjelder for spanjoler og italienere. Det legger egentlig til rette for et gunstig «bytte» der nordmenn og svensker kan dra sørover før landene rundt Middelhavet har startet sin ferie, og italienere og spanjoler kan besøke Norge i august. Da er mange av de nordiske turistene tilbake på jobb, samtidig som de fleste cruiseskipene dessuten har reist.

Ikke vær redd for kø

Til slutt er det viktig å huske på at sammenlignet med mange andre turist-destinasjoner, er Norge fortsatt helt fantastisk urørt. Det kan fremstå som at hele landet er forvandlet til en eksploatert fornøyelsespark når man for eksempel leser om mengden cruiseskip i Gamle Stavanger. Likevel er det ingenting sammenlignet med destinasjoner som sliter med ekstrem turisme, som Venezia eller Roma.

Det betyr igjen at det ikke er mulig å velge helt «feil» tid på året å besøke Norge, med tanke på antall besøkere. Spesielt for turister fra litt mer tettbefolkede områder, vil Norge uansett fremstå som luftig og fredelig.

Det viktige er altså, som nevnt innledningsvis, å finne ut hva du skal gjøre og hvor. Etter det trengs det ikke så mye mer undersøking for å komme fram til en bra tid på året.